Offerte aanvragen
 • Hier worden binnenkort de beurzen bekend gemaakt waaraan we deelnemen!
 • Hier worden binnenkort de beurzen bekend gemaakt waaraan we deelnemen!
Nieuwsblog

Een passende trouw- of feestdatum kiezen?

Datum: 28.09.2020
Author: Feestburo

Het is gebeurd. Je verloofde heeft je onlangs ten huwelijk gevraagd! Maar nu? Wanneer zullen jullie trouwen? Het kiezen van de juiste trouwdatum is alvast de eerste stap in een mooi proces van planning.

Trouw je liever in mei, juni of september? Of had je eerder een winterfeest in gedachten?

De ideale trouwdag ziet er voor iedereen anders uit.
Vergeet niet dat jullie finale datum ook bepaald zal worden door andere factoren zoals de agenda’s van feestlocaties, familie, vrienden,…

Of stel je maar even voor dat door de maatregelen rond het Coronavirus je een nieuwe trouwdatum moet kiezen.
We geven jullie daarom graag enkele tips en inspiraties!

passende trouw datum kiezen

Datum met symboliek

Weet je nog de dag waarop jullie mekaar voor het eerst ontmoet hebben? Die eerste zoen? De dag van het aanzoek?
Stel dat één van die datums overeenkomt, heb je al meteen een trouwdatum om nooit te vergeten. Zo simpel kan het soms zijn!

Indien hier geen mogelijkheid is en je toch voor symboliek wil gaan, kan je ook altijd voor een speciale datum kiezen.

Hierbij alvast enkele mooie komende data op een rijtje gezet:

Speciale datums in 2021

 • 01.2021
 • 01.2021
 • 01.2021
 • 02.2021 (dit is een zaterdag!)
 • 05.2021 (dit is een vrijdag!)
 • 06.2021
 • 12.2021

Speciale datums in 2022

 • 01.2022 (dit is een vrijdag!)
 • 02.2022
 • 02.2022 (dit is een vrijdag!)
 • 02.2022
 • 11.2022 (dit is een vrijdag!)
 • 11.2022

Wat is nu de beste dag en maand?

Als je in België trouwt is dat nu net heel moeilijk te voorspellen. Het kan in juni regenen alsof het maart is en in oktober prachtig nazomer-weer zijn. Laat je er dus vooral niet door misleiden, want het weer is nu eenmaal het enige dat je niet kan plannen. Volg gewoon je gevoel. Trouw je liever in het voorjaar of ben je gek op de winter. Maak er gewoon telkens iets uniek van!

Meestal worden voor huwelijksfeesten vrijdagen en zaterdagen gekozen. Reden hiervoor is dat je genodigden de dag erna meestal vrij kunnen zijn om te bekomen.

Het kan natuurlijk ook altijd een idee zijn je wettelijk huwelijk op een voor jullie symbolische dag te plannen en het grote feest pas later te doen!

passende trouwdatum kiezen

Help! Mijn huwelijksfeest moet verplaatst worden omwille van Corona-maatregelen

Niet getreurd! Ook dan kan je nog steeds het wettelijk huwelijk laten doorgaan op jullie gewenste datum.
Je kan er dan natuurlijk wel voor opteren om je huwelijksfeest uit te stellen naar een later tijdstip als alles weer kan doorgaan zoals jullie het wensen. Want geef toe, een huwelijksfeest zonder dansfeest en receptie is lang niet hetzelfde.

Je hebt op die manier nog alle tijd om alles rustig verder te plannen. Probeer bij het kiezen van die nieuwe datum flexibel te zijn met jullie locatie en leveranciers. Ook op een andere datum, maand of jaar zullen jullie nog steeds een fantastisch feest kunnen beleven!

passende trouwdatum kiezen

Hou ik rekening met schoolvakanties?

Zeker en vast! Als je wil dat al jullie vrienden en familie aanwezig kunnen zijn, denk je hier maar beter ook over na. Zeker als je veel gasten met kinderen hebt.

Wat met feestdagen?

Wat dacht je van te trouwen op kerstmis of op valentijn? Of opteer je eerder een verlengd hemlvaartweekend? Het kan natuurlijk allemaal. Jullie gasten zijn dan zeker en vast vrij! Houd alleen ook rekening met de feestlocaties en toeleveranciers. Zij hebben het doorgaans dan ook extra druk, dus maak zeker en vast tijdig de nodige afspraken zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 Ideale seizoen voor de huwelijksreis

Vaak wordt een huwelijksdatum ook gekozen in functie van de eraan gekoppelde huwelijksreis die jullie willen maken. Ga je naar Afrika of eerder naar Azië? Afhankelijk daarvan kan je als je direct na het huwelijk op reis wil vertrekken ook beter in het voor- of najaar trouwen.

Trouwdatum en werk

Stel je bent werkzaam in een bepaalde sector waarin het in de zomermaanden extra druk is, kies er dan voor om net in die maanden niet te trouwen. Jullie huwelijksfeest is al spannend genoeg. Vermijd die periode dan ook de werkstress.

Het is jullie feest

Vergeet één ding niet. Je zal nooit voor iedereen goed kunnen doen. Er kan altijd kritiek komen op jullie geplande datum. Houd dan altijd in het achterhoofd dat het jullie datum en feest is en dat dit vooral voor jullie passend moet zijn. Ook al dien je een nieuwe datum te plannen door alle maatregelen die er momenteel zijn. Eens je (opnieuw) gekozen hebt. Ga er dan voluit voor!

passende trouwdatum kiezen

Nieuwsbrief

Wil je als eerste op de hoogte zijn van promoties en nieuwe aanwinsten? Abonneer je op onze nieuwsbrief. (We sturen 3 keer per jaar een nieuwsbrief uit)